Beurs van Berlage

Damrak 233-I
1012 ZJ AMSTERDAM

Postbus 15841
1001 AH AMSTERDAM 

 

Perifere emancipatie

Auteur Endymion Struijs - Datum 11-01-2012 - Comments 0
Gisterenavond heel gezellig gegeten bij Restaurant Anna (Warmoestraat, 1012 Amsterdam: aanrader!) met een client uit Brussel.

We hadden een vrij uitvoerige discussie over Europa, België en Nederland. En de onvermijdelijke conclusie is dat een verenigd Europa werkelijk zo'n utopie is, niet in de laatste plaats omdat er binnen 1 land al geen eenheid bestaat, met België als een uitgesproken voorbeeld. Zo zijn de tegenstellingen tussen Noord (Vlaanderen) en Zuid (Wallonië) zo groot dat van elke vergelijkbare politieke stroming er standaard 2 partijen zijn (1 voor de Vlamingen en 1 voor de Walloniërs). Waarbij er overigens ook nog eens een heel duidelijk gemiddeld andere politieke voorkeur in beide regio's wordt gehouden.

Client stelde de vraag of er ook zulke sterke regionale tegenstellingen bestaan binnen Nederland. En ik moest bekennen dat dat eigenlijk niet zo heel erg het geval was. En al pratend hierover kwam ik tot de conclusie dat je zou kunnen zeggen dat (afgezien van de onvergelijkbare situatie dat het hele land dezelfde taal spreekt in Nederland) de periferie in korte tijd sterk geëmancipeerd is.

We hadden altijd al een aardige spreiding van universiteiten. Zo gaan veel studenten vroeg uit huis om vanuit de Randstad in bijvoorbeeld Groningen of Maastricht te gaan studeren en andersom. Met internet en social media is fysieke afstand geen issue meer en is Twente net zo dichtbij op Facebook of Twitter als de buurman 1 huis verderop. En waar Hyves meer lokaal en Nederlands is geworden, is Facebook juist voor de mensen uit de metropool en....de studenten, dus ook vanuit Groningen, Maastricht, Enschede of bijvoorbeeld Eindhoven.

Verder is infrastructuur een, denk ik, niet onbelangrijke factor. HSL (ook via Breda en Arnhem), regionale luchthavens (Eindhoven, Maastricht) en Ryanair!

Ryanair emancipeert regio's door de "gewone man" vanuit zijn regio te verbinden met grote stad hobby bestemmingen als: Londen, Barcelona, Milaan, Berlijn....

Zo wordt je in de trein van London Stansted naar Liverpool Street station tegenwoordig overstemd door plat Brabants of Limburgs van landgenoten die zojuist op het lijntje met vliegveld Beek of Welschap zijn ingevlogen.

Deze ontwikkeling veroorzaakt een heel aardige trend van gelijkheid binnen Nederland, niet in de laatste plaats doordat als gevolg van deze infra tevens het vestigingsklimaat voor bedrijven sterk verbetert en veel mensen, die diep in hun hart (not me btw) heel graag terug verlangen naar hun roots, ook om professioneel verstandige gronden kunnen terugkeren.

Wellicht toch geen slecht idee om de groei van vliegvelden als Enschede, Groningen-Eelde en Lelystad om sociaal politieke redenen te stimuleren?
 
 
Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
Please, leave a comment
 
 
 
Send
 
Blog
Altruïsme, feit of fabel? 10 oktober 2015
24/7 work week 03 oktober 2015
Sociale hebberigheid 27 december 2014
Tandeloze Tij(d)(ger) 09 november 2014
Hello Curaçao! 19 oktober 2014